
TOBB Nefes Kredisi KOBİ’lere Can Suyu Olacak: Başvurular 8-9 Temmuz’da Başlıyor
ANKARA/TEKHA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kamu-özel bankaların iş birliğiyle, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik finansman desteği sağlayacak TOBB Nefes Kredisi yeniden devreye alınıyor. TOBB’un yaptığı açıklamaya göre, 2025 yılı için başvuru süreci 8-9 Temmuz tarihlerinde başlayacak.
TOBB’a bağlı oda ve borsa üyeleri, Nefes Kredisi başvurularını Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım şubeleri aracılığıyla gerçekleştirebilecek.
KGF’den %80 Kefalet Desteği
KGF, bu kredi paketinde kendi öz kaynaklarıyla yüzde 80 kefalet sağlayacak. KOBİ’ler, azami 2,5 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecek. Krediler, 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplamda ise 36 ay vadeli olarak sunulacak.
“KOBİ’lerin finansmana erişimi zorlaştı”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada, KOBİ’lerin yaşadığı en büyük sorunun finansmana erişim olduğunu vurguladı.
“Firmaların işletme sermayesi ihtiyacı artıyor ancak kredi büyümesi reel olarak yetersiz kalıyor. Bu durum mal ve nakit akışını yavaşlatıyor, arzı kısıp enflasyonu tetikliyor. Ekonomik daralmaya karşı KOBİ’lere destek olmak adına TOBB, KGF ve bankalar olarak el ele verdik.” ifadelerini kullandı.
“558 Bin Firmaya Kefalet Verdik”
KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen ise, bugüne kadar 558 bin firmaya toplam 1,5 trilyon TL’lik krediye kefil olduklarını belirtti.
“KGF, dünyada örneği az bulunan güçlü bir yapı. TOBB, KOSGEB ve 29 bankanın iş birliğiyle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Nefes Kredisi kapsamında da öz kaynaklarımızla KOBİ’lere destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.