Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçikalı Mevkidaşı Maxime Prevot İle Ankara’da Bir Araya Geldi

ANKARA / TEKHA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri, Avrupa İşleri ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Maxime Prevot ile Ankara’da bir görüşme gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşme, Belçika Ekonomik Misyonu’nun Türkiye ziyareti kapsamında düzenlendi.

Stratejik Sektörlerde İş Birliği Hedefleniyor

Türkiye ve Belçika Dışişleri Bakanlıkları, ziyarete ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamaya göre, Belçika Kralı Philippe adına Belçika Kraliçesi Mathilde’nin başkanlık ettiği Ekonomik Misyon, 10-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu. Kraliçe Mathilde, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından ağırlandı.

Ekonomik Misyon; enerji, havacılık, uzay, savunma sanayii, lojistik, dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve yaşam bilimleri gibi stratejik alanlarda ikili ticareti ve yatırımları güçlendirmeyi amaçlıyor. Türkiye, Belçika’dan federal ve bölgesel yetkililerin yanı sıra şirketler, ticaret odaları ve akademik kuruluşlardan 400’ü aşkın temsilcinin katıldığı bu üst düzey ziyareti memnuniyetle karşıladı.

Kritik Alanlarda Yeni Anlaşmalar İmzalandı

Ziyaret kapsamında düzenlenen seminer ve ikili toplantıların ardından; mobilite, savunma sanayii iş birliği, sosyal güvenlik ve gıda güvenliği gibi alanlarda iş birliğini kolaylaştıracak mutabakat zaptları ve ikili anlaşmalar imzalandı. NATO müttefiki olan iki ülke, bölgesel ve küresel gelişmeler ışığında uluslararası barış ve istikrara yönelik ortak çabalarla artan ivmeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye-AB İlişkileri Ve Gümrük Birliği Vurgusu

Görüşmelerde Belçika-Türk toplumunun iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik bağlara sağladığı katkılar teyit edildi. Ekonomik ilişkilerin, 1963 Ankara Anlaşması ve Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinden faydalanmaya devam ettiği belirtilerek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve halklar arası hareketliliğin kolaylaştırılması hususunda yapıcı angajmana destek vurgulandı. Gerçekleştirilen bu misyon, ekonomik iş birliğinin yanı sıra daha yapılandırılmış siyasi ilişkiler tesisi yolunda önemli bir adım olarak kaydedildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu