Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gemi Geri Dönüşüm Sektörü, demir çelik fabrikaları ve haddehanelerin hurda hammadde ihtiyaçlarının sağlanması ve hurda hammadde ithalatının düşürülmesine katkı sağlandığını açıkladı.
Türkiye’de gemi söküm bölgesi olan İzmir Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde, 22 adet gemi geri dönüşüm firması faaliyet gösteriyor.
GEMİLER SÖKÜLMEK İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYOR
Sökülmek üzere Türkiye’ye gelen gemiler incelenerek kayıt altına alınıyor. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü teknik elamanlarınca gemi yerinde inceleniyor ve söküm sahasının fiziki şartlara uyup uymadığı kontrol ediliyor ve gemilerin dönüşümü başlıyor.
855 BİN TONLUK 108 GEMİ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Bu kapsamda geçen yıl çelik ağırlıkları 855 bin ton olan 108 geminin geri dönüşümü sağlandı.
EKONOMİYE 450 MİLYON DOLAR KATKI
Çelik ağırlıkların yüzde 14’ünü kuru yük, yüzde 25’ini platform, yüzde 4’ünü romorkör, yüzde 1’ini duba-barç, yüzde 11’ini tanker, yüzde 19’unu yolcu ve yüzde 26’ısı da diğer gemilerden oluştu. 108 geminin geri dönüşümü ile ekonomiye ise yaklaşık 450 milyon dolar katkı sağlandı.
SON 5 YILLIK KATKI 1.2 MİLYAR LİRA
Son 5 yılda ise toplamda dönüştürülen 703 gemiden ekonomiye sağlanan katkı ise 1 milyar 200 milyar doları geçti. Geçen yıl 1300 kişinin doğrudan istihdam edildiği gemi geri dönüşüm sektöründe, dönüşüme bağlı olarak gelişen, gemi yan sanayi, tekne bakım/tamir sanayi haddehaneler, müteahhitler, taşeronlar, nakliyeciler yardımcı hizmetler ile birlikte yaklaşık 10 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanmış oldu.