celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber kdv iadesi
Ana Sayfa Güncel 27 Eylül 2018 578 Görüntüleme

MHP ile AK Parti Arasında ‘Af’ Anlaşmazlığı

MHP’nin af önerisini inceleyen AK Parti , önerinin adı ‘şartlı indirim ve salıverilme’ olsa da içeriğinin af olduğunu, anayasaya göre Meclis’te kabul edilebilmesi için ‘beşte üç çoğunluk (360)’ gerektiğini düşünüyor. Kişilere karşısında işlenen suçlarda devletin affedici olamayacağına ilişkin görüşünü koruyan AK Parti, kendisi açısından önerinin ‘kabul edilemez ve kabul edilebilir’ taraflarını değerlendiriyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine tarafından, MHP’nin af önerisine ilk açıkladığı günden beri sıcak yaklaşmayan ve mesafeli bir tutum izleyen AK Parti, önerinin resmi olarak TBMM Başkanlığı’na sunulmasının gerisinde tahlil başlattı. Partinin hukukçu kurmayları, ayrıca içerik hem de şekil yönünden değerlendirdikleri önerinin desteklenip desteklenemeyeceğini belirleyerek bir bakış oluşturacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapılacak değerlendirmenin gerisinde partinin görüşü, MHP’ye bildirilecek.

MHP’NİN KOMITE ŞANSI YOK

AK Parti’nin öneriye ‘hayır’ demesi durumunda Meclis gündemine gelmesi beklenmiyor. Önerinin önce Hak Komisyonu, gerisinde da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor. Ama bir yasa önerisinin komite gündemine alınması, çoğunlukta yer alan partinin kararına yan bulunuyor. Halen komisyonlardaki üyelerin yarısını AK Partili milletvekilleri oluşturuyor. Oyların eşitliği halinde AK Partili kurul başkanının oyu doğrultusunda bir karar alınabiliyor. bu nedenle MHP’nin kimsesiz önerisini kurul gündemine aldırma şansı bulunmuyor. AK Parti içinde yapılan ilk değerlendirmelerde öneriyle ilgili şu endişe ve fikirler dile getiriliyor:

MHP “BAĞIŞLAMA” DEĞIL İNDİRİM DİYOR

MHP her ne değin önerinin bir af olmadığı, koşullara bağlı indirim ve salıverilme olduğunu söylese de bahşedilen hükümden 5 takvim indirim laf konusu. Bu doğrudan anayasanın 87. maddesinde sanılan‘genel ve özel affın beşte üç genelde çıkarılabileceği’ hükmü kapsamına girer. Önerinin TBMM’den geçebilmesi için asgari 360 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.

RAHŞAN AFFI GİBİ OLABİLİR

Bu önerinin kaderi de Rahşan affı gibi olabilir. Rahşan affı, Tüzük Mahkemesi’nin kararlarıyla genişleyince fazla ayrı bir tablo ortaya çıktı. Af, maksadından fazla öteye gidince toplumda büyük bir tepki oluştu. Diyelim oysa Meclis’cilt geçti. Tüzük Mahkemesi, Rahşan affında olduğu gibi anayasanın ‘eşitlik’ ilkesine tutarsız bularak iptal ederse kapsam daha da genişleyebilir ve hiç istemeyen sonuçlar doğurabilir.

MAĞDUR OLAN BİR KESİM VAR

AK Parti hükümetleri, iktidarda olduğu 16 sene her tarafında çetelerle mücadele etti. Kişilere karşı işlenen suçlara af getirmek fazla huzursuz. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çoğu kez kişilere karşı olan suçları devletin affetmemesi gerektiğini, ancak kişilerin affedebileceğini dile getirdi. Eğer bunları affedersek bu suçların işlenmesi sonucunda da mağdur olan bir kesim var. Burada dengenin kurulması gerekiyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com